Cea mai mare tranzacție din real-estate: Birourile Afi Park, ca și cumpărate de un român cu afaceri de peste 1 miliard de euro

Cea mai mare tranzacție din real-estate: Birourile Afi Park, ca și cumpărate de un român cu afaceri de peste 1 miliard de euro
Publicat: 28/05/2017, 17:52

Vânzarea clădirilor de birouri va genera un cashflow de 71 de milioane de euro grupului israelian.

Intrarea lui Dragoș Pavăl pe acest sector ar marca apa­riția unui nou mare jucător pe piața de office dominată în principal de companii străine. Printre românii care au intrat se numără Geo Mărgescu cu Forte Partners care a construit proiectul Ștefan cel Mare și va finaliza prima fază din The Bridge în septembrie, sau Victor Căpitanu alături de Andrei Diaco­nescu prin One United, care au în plan dezvoltarea unui proiect la Automatica.

Pe piața locală, AFI Europe România a înregistrat un venit operațional net din activele sale locale de peste 46 de milioane de euro, în creștere cu peste 15,5% față de perioada similară din 2015. În trimestrul IV din 2016, venitul operațional net obținut a fost de 12,5 milioane de euro, reprezentând o creștere de 23%.

Gradul de ocupare a clădirilor de birouri AFI Park, AFI Park 1-5, însumând o suprafață închiriabilă de 70.000 de metri pătrați, este de aproape 100%. Defalcat, un grad de închiriere de 100% îl au AFI Park 2 și 3, în timp ce 1 este la 97%, iar 4 plus 5 la 95%.

Printre cele mai cunoscute companii multinaționale care au sediul în acest complex de birouri se numără: Microchip Technologies, Electronic Arts (EA), Endava Romania, Cameron USA, SII Romania, ORTEC Central & Eastern Europe, FotoNation, TELUS Interna­tional, Veeam Software și SecureWorks.

AFI Properties, compania-mamă a AFI Europe, a înregistrat un venit operațional net de 78 de milioane de euro, similar cu cel obținut anul trecut, în pofida schimbărilor care au avut loc în mixul de venituri și care au inclus vânzarea unor active, creșterea valorii operaționale a unor active care și-au mărit venitul operațional net, precum și adăugarea de noi surse de venit generate de lansarea unor noi proiecte în România, Serbia și Republica Cehă, arată comunicatul. AFI Properties a înregistrat profituri de 88 de milioane de euro, reprezentând o creștere de 74%.

Veniturile totale au crescut până la 160 de milioane de euro, cu 24% mai mult față de 2015.

AFI Properties a finalizat proiectele de birouri AFI Park 4 și 5, care însumează 50.000 de metri pătrați, etapa 4 a proiec­tului Airport City Belgrade și etapa 3 a proiectului Classic 7 din Praga. În 2016, AFI a achiziționat terenuri pentru noi proiecte, cum este cazul celui din centrul orașului Brașov, destinat dezvoltării centrului comercial AFI Brașov, cu o suprafață închiriabilă totală de 45.000 metri pătrați, a unui spațiu de birouri cu o suprafață închiriabilă totală de 15.000 metri pătrați și a unui proiect cu utilizare mixtă de 68.000 de metri pătrați. În 2016, AFI a vândut peste 600 de unități rezidențiale, în timp ce alte 300 de unități rezidențiale au fost închiriate pe termen lung.

În 2017, prin subsidiarele sale, AFI Properties are în curs de dezvoltare 20 de proiecte care includ clădiri de birouri cu o suprafață totală de 80.000 metri pătrați, un nou centru comercial în Brașov, cu o suprafață închiriabilă de 40.000 metri pătrați, și 1.000 unități rezidențiale în Serbia, Polonia și Republica Cehă.

Proiectele aflate în derulare în 2017 sunt completate de încă 100.000 de metri pătrați de birouri și de alte 1.000 de unități rezidențiale aflate în dezvoltare, care se adaugă informațiilor anterior menționate.

AFI Properties este membru al AFI Group, un grup de trusturi și de fonduri de in­vestiții cu subsidiare active în real estate, cons­trucții, infrastructură, industrie și ho­teluri. AFI Europe, subsidiară a AFI Properties, se ocupă cu dezvoltarea, managementul și investițiile din domeniul imobiliar și operează în Europa Centrală și de Est din 1997.

Dedeman a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 5,25 mld. lei (1,17 mld. euro), devenind prima companie antreprenorială românească ce intră în categoria businessurilor care rulează peste 1 mld. euro anual.

Dedeman Bacău, cea mai mare companie antreprenorială din Ro­mânia, controlată de frații Adrian și Dragoș Pavăl, a in­trat „accelerat” în „clubul” mi­liar­­da­rilor, depășind deja pragul de un miliard de euro business pe piața locală și urcând cu peste 20% față de anul anterior la 1,17 mld. euro sau 5,25 mld. lei, potrivit da­telor companiei.

„Pentru anul 2017 ne-am propus o creș­tere de 7% a cifrei de afaceri”, a spus Dragoș Pavăl. Astfel, Dedeman ar putea rula peste 1,25 de miliarde de euro în acest an datorită noilor magazine, dar și vân­ză­rilor în creștere. Dragoș Pavăl, 50 de ani, a fost primul din cei doi frați care a intrat în afaceri, În anul 1992, când a deschis un magazin de 16 metri pătrați într-un spațiu închiriat într-un cartier din Bacău.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu